Tam, gdzie jest dym, nie zawsze jest ciepło, przynajmniej, jeśli chodzi o ryby. Większość wędzonego łososia jest solona na sucho w dużej ilości soli przez kilka dni, co powoduje wyciąganie dużej ilości wilgoci. Następnie jest wędzony w temperaturach poniżej 80 stopni Celsjusza. Zimny dym nie gotuje ryb, więc mają prawie surową konsystencję. To jest typowe dla płaskich, próżniowych opakowań w sklepie spożywczym (zwykle jest to zaznaczone na opakowaniu). Z drugiej strony wędzimy na gorąco. Zamiast solenia na sucho ryby otrzymują mokrą solankę, a następnie są wędzone w temperaturze powyżej 120 stopni Celsjusza. Proces ten sprawdza się dobrze zarówno w przypadku łososia, jak i wielu innych gatunków ryb o wysokiej zawartości tłuszczu. Ogólnie rzecz biorąc, wędzone na gorąco ryby świetnie sprawdzają się w każdej kremowej sałatce lub sosie. Można je również podgrzewać lepiej niż wędzone na zimno, ponieważ już były nagrzewane. Oto czego można się spodziewać.
Sielawa
Ta tłusta ryba słodkowodna rozpada się na bujne kawałki za dotknięciem widelca. Jest nawet na tyle luksusowy, że podawany jest z kawiorem.
Makrela
Ta tłusta i morska ryba uwielbia dym i może być przyprawiana silnymi przyprawami, takimi jak musztarda, chrzan, czosnek i szypułki. Można o niej myśleć prawie jak o sardynkach, które również mają agresywny smak. Świetnie się rozbija, polewa oliwą z oliwek, cytryną, płatkami chili i odrobiną soli, a następnie używa do tostów na kanapkę. Wypróbuj to w tym wędzonym śniadaniu rybnym.
Łosoś
Wędzony, bogaty i w płatki łosoś wędzony na gorąco może być stosowany jako dodatek do miski z ryżem lub mieszany w śmietanie z szalotkami i sokiem z cytryny do sałatki rybnej, która wywoła zazdrość z tuńczykiem. Albo spróbuj z jajkami. Kolejny bonus? Łosoś wędzony na gorąco zachowuje dłuższą trwałość niż filet, który kupujesz w sklepie spożywczym i musisz gotować natychmiast. Można go przechowywać nawet przez tydzień.
Pstrąg
Łagodne, chude, wędzone pstrągi nie zdominują delikatnych zieleni ani nie przeważają nad miękkimi jajkami. Można go delikatnie podgrzewać bez ” ryb” – spróbuj go złożyć w ciepłe pokruszone ziemniaki. Jeśli chcesz iść dużo zdrowszą trasą, ta sałatka śniadaniowa z wędzonym pstrągiem i komosa ryżowa. Inne przepisy to m.in. dip z pstrągami wędzonymi cytryną oraz dip z pstrągami nie zawierającymi sosów.