Doppio jest jedną spośród odmian popularnego na całym świecie trunku kawowego. Doppio to nic odmiennego jak podwójne espresso – więc dwie ilości kawy espresso dane w jednej, trochę większej filiżance. Espresso Doppio to świetny sposób ostre zaczęcie każdego dnia. Właściwie przygotowane espresso jest podstawą do większości trunków kawowych oraz stanowi o ich smaku, natomiast w wypadku kawy doppio ma to ważne znaczenie, gdyż tak rzeczywiście w filiżance mamy po prostu dwie ilości espresso.
Co to jest espresso doppio?
To podwójne tradycyjne espresso. Pojedyncze pali się z 7 gram świeżo rozkruszonej kawy, do doppio możemy musimy wykorzystać podwójnej jej ilości – o ile pozwala nam na to typ kolby w swym ekspresie. Espresso doppio przeważnie zalewa się przy wykorzystaniu podwójnego filtra do kawy w kolbie. Można też zrobić go na raty – wykorzystując specjalnego, jednego filtra do espresso, lecz wówczas obowiązkowo ogrzejmy wpierw filiżankę, ponieważ odmiennie kawa będzie za zimna. Istotne jest, żeby ekspres serwował ciepłą wodę (88 – 92 st. C) pod ciśnieniem mniej więcej 9 bar poprzez blisko 30 sekund. Po standardową espresso podawaną w podwójnej ilości przeważnie sięgają osoby praktyczne, zdeterminowane oraz pracowite. Nie dla nich mała kawa podawana w małej filiżance (oraz ciężko się dziwić, ponieważ to ilość jak dla wróbelka), oni wolą od razu zamówić większą ilość, napić się oraz… powrócić do własnych obowiązków.
Historia
Espresso to esencja kawy zamknięta w niewielkiej porcji. Jego nazwa wychodzi zapewne od włoskiego słowa espressivo, co znaczy wyrazisty. Pełna historia miała własny start we Włoszech, gdzie do teraz espresso jest bardzo powszechne. Na początku XX wieku Luigi Bezzera odkrył pierwszy na świecie ciśnieniowy ekspres do kawy. Była to maszyna wsparta na przepływie pary oraz wody. Niestety pierwszy ekspres nie był za dobry gdyż para zmieniała atuty smakowe kawy. W 1905 roku patent na ekspres odkupił Desiderio Pavoni, po czym go poprawił.
Jak zaparzyć podwójne espresso?
Tradycyjną kawę espresso pali się z blisko 7 gram świeżo rozkruszonej kawy. Ciśnienie wody przechodzącej poprzez części kawy winno sięgać 9 bar, natomiast jej temperatura winna być w granicach 88 – 92 °C. Ile ml ma espresso? W przeciągu blisko 25 sekund ekstrakcji kawy powinniśmy otrzymać 25 ml gęstego wywaru w filiżance. Kawę espresso podaje się w nagrzanych, małych filiżankach o zawartości blisko 70 ml. Niezwykle niejednokrotnie w restauracji lub kawiarni do filiżanki espresso dostaniemy ponadto szklaneczkę wody, jaka ma za zadanie wyczyszczenie kubków smakowych przed skosztowaniem kawy.
Źródło: https://www.familion.pl/jedzenie/pojedyncze-czy-podwojne-espresso-jaka-jest-roznica